De fases van een burn-out

De fases van een burn-out

Een burn-out zal door iedereen, anders worden ervaren. Toch zijn heel veel raakvlakken te vinden bij mensen met een burn-out.  Op weg naar je herstel zul je bijvoorbeeld door 5 verschillende fases heen moeten gaan.

De wake-up call

Meer lezen

Alles wat je niet hebt willen zien en herkennen tot nu toe dringt tot je lichaam en geest in een keer door. Er is geen makkelijk weg terug. Je moet er doorheen. Je moet verantwoordelijkheid gaan nemen voor je gedrag van afgelopen manden of waarschijnlijk jaren. De waarschuwingen van je lichaam en geest heb je genegeerd en daarom gaan ze u in staking. Er is geen trucje om door deze pijnlijke fase heen te gaan. Je kan alleen trots vinden in het feit dat iedereen met een burn-out het herkent.

Onbewust onbekwaam

Meer lezen

In eerste instantie begrijp je niet wat met jou gebeurd. Het neemt volledig je lichaam en geest over. De symptomen die je ervaart zijn nieuw (in hun intensiteit). Je hebt de kennis, reflectie, afstand (nog) niet om iets aan te kunnen doen. In deze fase is rust vooral belangrijk en vermijding van prikkels helemaal goed. 

Bewust onbekwaam

Meer Lezen

Langzaam maar zeker begin je te begrijpen wat met jou aan de hand is. Misschien heb je boeken gelezen, podcast geluisterd, met mensen gesproken. De verzameling van kennis heeft nog niks opgelost, maar je kan je situatie en symptomen beter plaatsen. Het helpt je om meer begrip en acceptatie naar jezelf te krijgen.  

Bewust bekwaam

Meer lezen

Je neemt in deze fase je negatieve patronen onder de loop. Dit is vaak de fase waar je met een coach of psycholoog gaat praten. Het is ook de meest actieve fase van de burn-out waar je zelf aan het ‘werk’ kan. Het vraagt moed, geduld en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk in deze fase is om steeds compassie naar jezelf te tonen. Je moet in de gaten houden dat je aan jezelf werkt zonder in je valkuil van perfectionisme en ‘uber’ efficiëntie terug te vallen. Voor mensen zoals jij en ik, is trappen op de rem vaak belangrijker dan op de accelerator. 

Onbewust bekwaam

Meer lezen

Je hebt je patronen herkend en doorgebroken. Je hoeft niet (of minder) er aan te denken om gezonder keuzes te maken voor jezelf. Deze fase zal niet in een keer lukken. Er zullen nog ups & downs zijn en ‘terugvallen’ naar je oude patronen. Je bent echter nu in staat om te herkennen wanneer het gebeurd en kan makkelijker en sneller op de juiste weer terug. 

Process burn-out