De verschillende typen massages

 Welke massage spreek je aan?

Ontspanningsmassage en sportmassage zijn ongetwijfeld de meeste bekende vormen van massages. Er zijn echter talloze andere mogelijkheden.  Afhankelijk van je behoeftes of mogelijke klachten zullen sommige typen massages je meer aanspreken dan andere. Hieronder zult je een lijst vinden van de meeste voorkomende massages. Je hoeft alleen nog maar te kiezen 🙂

Wat is een ontspanningsmassage?

De ontspanningsmassage is één van de meest bekende vorm van massage. Het basisdoel van deze massage is om geest en lichaam tot rust te brengen. Het gaat minder diep op de spieren en er wordt meer gebruikt gemaakt van zacht stroken dan knedingen.
Wil je bij mij een ontspanningsmassage, bij mij boeken klik dan hier?

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage is een massage die gericht is op je spieren. Het wordt natuurlijk niet altijd voor sporters gebruikt, maar heeft altijd te maken met de conditie van je spieren. Het stimuleert onder andere je doorbloeding en zorgt voor een sneller afvoer van afvalstoffen in je spieren. Daarmee bevorder je het herstel van je spieren en lichaam.

Wil je bij mij een sportmassage, bij mij boeken klik dan hier?

Wat is een klassieke massage?

De klassieke massage zoals de naam suggereert is een standaard massage die technieken ontleent aan ontspannings- en sportmassage.

Wat is een Zweedse massage?

Deze vorm van massage wordt Zweeds genoemd omdat het verwant is met de Zweedse gymnastiekleraar Peter Henrik Ling. Deze vorm van massage is eigenlijk sterk vergelijkbaar met de klassieke massage. Zie hierboven.

Wat is een Shiatsu massage?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk, gezien ‘shi’ voor ‘vinger’ staat en ‘atsu’ voor ‘druk’. Je zou Shiatsu massage ook acupunctuur zonder naalden noemen. Er wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen en zelf knieën om drukpunten te stimuleren. De shiatsu massage maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Die gaat ervan uit dat niet de ziekte, maar de persoon als geheel moet aangepakt (lees genezen) worden.

Wat is een bindweefsel massage?

Een bindweefsel massage op de diepe lagen van de huid oftewel tussen de huid en de spieren. Er wordt bij een bindweefsel massage vanuit gegaan dat het stimuleren van bepaalde zones op het lichaam corresponderende organen ook gestimuleerd worden. Daarnaast is een bindweefsel massage een uitstekende massage om doorbloeding te stimuleren. Het wordt daarom gebruikt om verklevingen of vetophopingen te verminderen.

Wat is een reflexzone massage?

Reflexzonemassages hebben een diepgaande werking op lichamelijk, geestelijk en emotioneel gebied. Tijdens een reflexzonemassage worden huid, bindweefsel en spieren gemasseerd met als doel de lichaamseigen geneeskracht te stimuleren. Het wordt ook vaak gebruikt bij voeten (Voetreflexmassage). Het wordt namelijk gezegd dat voeten gebieden bevatten die corresponderen met gebieden op ons hele lichaam.

Wat is een hotstone massage?

Voor een hotstone massage wordt gebruikt gemaakt van verwarmde afgeronde basaltstenen (vulkanische stenen). Door middel van een hotstone massage ontspannen lichaam en geest op efficiënt wijze. Er wordt met de warme hotstone stenen gemasseerd en tussentijds worden deze stenen op het lichaam geplaatst. Het tempo en de druk van de massage ligt op een ontspannend niveau. Deze massagevorm is extra aangenaam in de winter.

Wat is een ayurvedische massage?

Ten eerste is de Ayurvedische massage afkomstig uit India. Het wordt ook gezien als een van de oudste type massage. Ayurveda gaat ervan uit dat je lichaam is opgebouwd uit drie zogenoemde ‘dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Het doel van een Ayurvedische massage is voornamelijk om de dosha’s (en dus je levensenergie in balans te houden). Meer informatie over Ayurveda vind je hier.

Wat is klankschalenmassage?

Een Klankschalenmassage of klankmassage wordt gedaan doodmiddel van koperen schalen die als je hem aan slaat een diepe trillend geluid afgeeft.

Tijdens zo een massage worden De klankschalen op het geklede lichaam geplaatst en zacht aangeslagen. De trillingen die op dat moment vrijkomen zijn de daadwerkelijke massage. De theorie is dat de trilling zich makkelijk verplaats door ons lichaam die grotendeels uit water bestaat. Een klankschaal massage is hoe dan ook heel bijzonder om mee te maken. Naast alle gezondheidsbeloftes werkt een klank massage in iedere geval heel ontspannend.

Wat is een energetische massage?

Bij een energetische massage gaan we vanuit dat energie wordt overgedragen van de masseur naar de gemasseerde.
Ook werkt zo een massage op energiepunten en meridianen in het lichaam. Hierdoor worden blokkades opgeheven. Het doel van een energetische massage is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren zodat het weer in balans komt.

Wil je bij mij een energetische massage, mij boeken klik dan hier?

Wat is een Lomi Lomi massage?

Bij een lomi lomi massage moet je denken aan de bewegingen en ritmes van de natuur. De dansende bomen in de wind of golven die hen en weer op het strand bewegen.
De Lomi Lomi massage komt voort uit de Hawaiiaanse traditie en cultuur. Op Hawaï wordt deze massage elke generatie doorgegeven.

 

‘Duik’ hier in de wereld van de lomi lomi massage.

Wat is een cupping massage?

De cupping massage is gebaseerd op het zuigeffect van plastiek of glas cups. Er bestaat meerdere cupping technieken zoals droog en statische cupping waarbij cups worden op het lichaam geplaatst voor een bepaalde tijd. Deze cupping vorm wordt vooral gebruikt om blokkades op te heffen, doorbloeding te stimuleren en levensenergie weer te laten vloeien.

De “Sliding’ cups technieken waar de cups heen en weer op het lichaam glijden wordt vooral gebruikt om doorbloeding te activeren, afvalstoffen af te voeren en vetophopingen af te breken. Het is daarvoor een bijvoorbeeld cellulite te verminderen.

Wil je meer informatie over cupping of een cupping masssage bij mij boeken klik dan hier?

Wat is een anti-Cellulite massage?

Tijdens een anti-cellulite massage, oefent de masseur een grote druk uit op delen van de huid die zijn aangetast door cellulite. Er wordt meestal gebruikt gemaakt van sliding cups of van en vacuüm apparaat.

Het doel van deze massage is om de doorbloeding van de huid te verbeteren en de vetophopingen af te breken. Let op: Er wordt vaak gesproken over cellulitis terwijl men cellulite bedoeld.


Klik hier om het verschil te leren tussen cellulite en cellulitis.

Wil je meer informatie over mijn cellulite massage of een behandeling bij mij boeken klik dan hier?

Wat is een Thaise massage?

In vergelijking met andere massages is de Traditionele Thaise massage een vrij harde en stevige massage, waarbij de masseur op de energiebanen masseert en rek- en strekbewerkingen uitvoert. Het is dus een veel actiever massagevorm dan meeste. Uiteraard kent de Thaise massage ook diverse mildere massage vormen. Het doel van een Thaise massage, is om mensen in balans te brengen, zowel lichamelijk als wel geestelijk.

Wat is een triggerpoint massage?

Een Triggerpoint massage is gefocust op kleine verkrampingen in spieren die men vaak beschrijft als spierknoppen. Deze plaatselijke verhardingen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten.

De ’triggerpoint’ massage heeft als doel om de toegenomen spierspanning op bepaalde plekken los te maken.

Wil je meer weten over triggerpoints, hun oorzaak, hun gevolgen en behandeling is deze website heel interessant.

Zelf focus ik tijdens mijn massages altijd op ’triggerpoints’ omdat het veel pijnverlichting geeft.

Wat is een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op een zwanger lichaam. Er word tijdens een zwangerschapsmassage weinig druk uitgeoefend, vooral in de lage rug en bekken gebieden. Daarnaast wordt de buik vermeden tijdens de massage. Ook bepaalde drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder worden niet behandeld.


Wel wordt extra aandacht gegeven aan je schouders en je benen die of extra vermoeid kunnen raken of vocht kunnen vast houden. Al in al is een zwanger massage ideaal om voor zwangere vrouwen te kunnen ontspannen in een periode die veel van hun lichamen vraagt.

Wat is een babymassage?

Een babymassage of ‘Shantala’ massage komt oorspronkelijk uit India. Een baby massage is een massagevorm waarin je liefdevol en aandachtig met je baby bezig bent. Het versterkt niet alleen de band tussen ouders en kind door aanraking, maar heet geeft ook een gevoel van liefde en veiligheid aan je baby.

Een leuke massageplek voor zwangerschap en Babymassage in de buurt van Utrecht?

Er bestaan dus veel verschillende vormen massage en nog veel meer dan hierboven beschreven. We kunnen bijvoorbeeld nog de volgende massages benoemen:

  • Percussie massage
  • Cranio sacraal therapie,
  • Myofasciale massage,
  • Aromatherapie, massage,
  • Stempel massage,
  • Compressie massage,
  • Reiki

Mijn enige advies is om ze zelf te ervaren afhankelijk van je behoeftes en eventuele klachten. Wil je weten welke massages ik zelf aanbied, klik dan hier