Hoe authentiek (en dus gelukkig) ben jij?

pexels count chris 8606415
Massage op locatie

Written by Johann Legendre

I see beauty in people! My mission, my soul's purpose, is to show this beauty to those who forgot to see it in themselves. I want to help lessen the self-inflicted pain due to doubts and fears. You already have everything you need inside you, but just need to see it, really see it.
Op een schaal van 1 (volledig niet authentiek) tot 10 (altijd jezelf) kunnen weinig mensen op en 1 of of 10 pretenderen en dat is maar goed ook. Extremen naar beneden wijzen op (te) altruïst, empathische mensen terwijl extremen naar boven wijzen op mensen die egocentrisch of narcistischt zijn.

Maar waar zit jij zelf op die schaal? En waarom is authenticiteit zo belangrijk?

Omdat authenticiteit een van de sleutels tot geluk is.

Het gaat hier namelijk over hoever je moet en wil jezelf op de wereld om je heen aanpassen.

De reden om jezelf aan te passen kunnen bij voorbeeld normen, waarden, regels, geloof, weten etc. Allemaal dingen die min of meer vast staan maar er zijn ook reden waar je makkelijker mee kan spelen zoals: Ik wil leuk gevonden. Ik wil geen last voor andere zijn, Ik zoek herkenning, Ik vermijd conflicten, ik bescherm mezelf door niet mijn zwakte te tonen etc. Dit zijn in principe allemaal valide en menselijk argumenten om je aan te passen die overigens ook terug komen op de behoeftes model van Maslow.  Maar de vraag is waar de grens ligt tussen asociaal  zijn (geen enkele rekening houden met anderen) en zich zelf volledig wegcijferen voor anderen?

Om schematisch te zijn zou je kunnen zeggen dat een gezond authenticiteit ligt ergens boven de 5 maar onder de 9. Dit is een kleine ruimte en daarom is authenticiteit een ook een uitdagend concept maar het is de moeite waard om hiermee te oefenen.

Ik richt mij met dit artikel vooral op mensen die aan de lage kant zitten en die de overtuiging hebben dat ze niet waardig genoeg om zich echt te laten zien. Ik geef je hier een paar reden om jouw authenticiteit en uniciteit te tonen:

Authenticiteit geeft kleur aan de wereld

Authenticiteit is eerlijk zijn tegenover andere. Niet authentiek zijn is het zelfde als een cadeau geven met een perfect verpakking hopend dat niemand het open maakt en de imperfectie van binnen gaat ontdekken.

Authenticiteit geeft ruimte zowel geestelijk als lichamelijk in plaats van constant gespannen te zijn door de leugen die je constant naar buiten projecteert. Het zorgt dus ook voor minder stress en minder kansen op lichamelijk en psychische klachten.

Authenticiteit maakt dat je minder tijd gaat verliezen aan mensen die niet bij jou passen en dieper connecties gaat maken met de mensen die jou echt ‘zien’.

Authenticiteit definieert jouw grenzen voor anderen.

Authenticiteit geef ruimte voor andere om zich ook te laten zien zonder masker. Een gesprek tussen twee authentieke mensen gaat zoveel verder dan onze dagelijks gespreken.

En zoveel meer…

En als je denkt dat jij niks te laten zien hebt, dat je het niet waard bent.. bedenk het volgende. Het verschil tussen mensen ligt vaak niet in wat ze kunnen of niet maar  juist in de waarde die ze aan zichzelf geven. Je hebt muziek in je, en die mag en moet zelf naar buiten komen.

En je hoeft niet je identiteit met brutale force te imponeren op andere, je kan duidelijk en tegelijkertijd met zachtheid en liefde op het podium van je eigen leven staan.

En om de eindigen met een quote, ik geloof zelf dat het beter is om niet van gehouden te worden voor wie je bent dan leuk gevonden te zijn voor wie je niet bent.

Van 1 tot 10, hoe authentiek ga je vandaag zijn?

 

 

 

 

You may also like…

A burn-out happens when…

A burn-out happens when…

A burn-out simply happens when you distance yourself from who you truly are for too long. Let me explain… Most of the...

Never my enemy

Never my enemy

I stood up in pain, but determined to try. Not to reach for anything this time, but just to be what I always was.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *